Ο εγκέφαλος είναι το πιο σύνθετο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Αποτελεί την έδρα της ευφυίας, τη βάση δεδομένων των αναμνήσεων, τον ερμηνευτή των αισθήσεων και τον σκηνοθέτη όλων των κινήσεων. Συγχρόνως, ο εγκέφαλος είναι και το πιο ευαίσθητο όργανο του ανθρωπίνου σώματος, έχοντας υφή και σύσταση τύπου ζελατίνης.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Ο εγκέφαλος  αποτελείται από 86-100 δισεκατομμύρια εξειδικευμένα κύτταρα τα οποία ονομάζονται νευρώνες. Κάθε νευρώνας αποτελείται από το κυτταρικό σώμα, μία μακριά νευρική ίνα που ονομάζεται άξονας και πολυάριθμες προεκτάσεις του σώματος που λέγονται δενδρίτες. Με αυτόν τον τρόπο οι άξονες μαζί με τους δενδρίτες ενώνουν τους νευρώνες μεταξύ τους δημιουργώντας συνάψεις, δηλαδή ένα εκτεταμένο νευρωνικό δίκτυο που το ονομάζουμε εγκέφαλο

 

Γιατί τα παιδιά δεν είναι  ενήλικες;

Ένα μωρό γεννιέται με περίπου, τον ίδιο αριθμό εγκεφαλικών κυττάρων που έχει ένας ενήλικας και αυτός ο αριθμός θα παραμένει περίπου ίδιος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό όμως, δεν ισχύει τους δενδρίτες, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία από την ημέρα της  γέννησης, μέχρι περίπου την ηλικία των 20 ετών. Μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο, ο αριθμός των δενδριτών εκτοξεύεται από 50 τρισεκατομμύρια  σε 500 τρισεκατομμύρια δημιουργώντας έτσι το ολοκληρωμένο νευρωνικό δίκτυο που έχει ένας ενήλικας.